World water day 22 mars

/ Nyhetskategori: Allmänt
Handtvätt World water day

I dag är World Water Day – världsvattendagen, en temadag instiftad av FN år 1992. Den ska påminna oss om att använda vatten på ett hållbart vis.

Vi på Forstyrelsen, i Pargas stad, Värmdö, Södertälje, Brändö och Kökar kommuner, på KTH, i Region Stockholm och i det Nordiska skärgårdssamarbetet, på Oaxen, Möja, Sandön, Kökar, Torsholma, Örö och Korpo är stolta över att vårt projekt Circular Water Challenge blev utnämnt till en av fyra finalister till vattenpriset år 2020 som delas ut av VA-fakta www.vafaktase. Vem som blev vinnare skulle ha tillkännagjorts i dag men tycks ha kommit bort i pandemin?​

Låt oss i stället passa på att uppmärksamma en annan viktig dag: Global Hand Washing Day, internationella handtvättsdagen, som infaller den 15 oktober https://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/.

Till vardags går 60 av våra 160 liters dagliga vattenanvändning åt till vår personliga hygien. Nu tvättar vi händerna extra ofta på grund av smittrisken. Då kan det vara klokt att byta munstycken på dina kranar. Med lite smart teknologi minskar du mängden vatten du använder med hälften, som du kan tvätta händerna med istället.

Sådant testar Oaxen åt Södertälje kommun just nu, och det bör alla ta med i sina hållbara vattenåtgärder.